Kaedah Bypass

A) Kaedah bypass apabila PCB indoor rosak. 1 dan 2 adalah Neutral & Life ke outdoor.

(1) Wayar Neutral ke outdoor

(2) Wayar Life ke outdoor

normal

Pendawaian Normal

 

bypass 1

Bypass 1

 

bypass 2

Bypass 2

bypass relay

Bypass Relay

 

B) How To Check Error Code (INVERTER) – PANASONIC

error code inverter

C) Error code YORK

york error code

Print Friendly
19 comments on “Kaedah Bypass
  1. iqbal says:

    salam tuan,
    air cond saya ada masalah iaitu apabila setiap 30 minit, compressor akan berhenti tetapi kipas kat luar masih berjalan… sy dah tukar coil sensor dan topup gas… keadaan masih sama berlaku… bolehkah sy guna kaedah bypass ni untuk atasi masalah tersebut? acson 1hp

    • cikgunas says:

      Salam. Bypass tidak boleh dalam hal ini. Masalah menunjukkan ada current di outdoor tetapi tidak sampai ke compressor. Mungkin overload rosak atau juga compressor terlalu panas menyebabkan current di cut off. Apa sebab compressor panas?. Antara lain puncanyanya kipas perlahan, pemeluwap kotor dan juga pemampat itu sendiri dah nak rosak. Semua perkara ini tn kena check. Terima kasih.

  2. iqbal says:

    Ok terima kasih… sy berada di pedalaman sarawak, semua kena diy

  3. Azrol Azri says:

    Assalammualaikum Tuan,kena lakukan bypass 1,bypass 2 dan bypass relay sekali ker? Yg bypass 2 tu utk pendawaian di indoor unit ker?

  4. Azrol Azri says:

    Assalammualaikum Tuan, Sebenarnya begini, air cond rumah sy 2 h.p jenis Panasonic inverter, compressor dia telah rosak. Jadi sy Ada spare compressor lain jenis LG 2hp jgk.. Tp masaalahnya, compressor tersebut bukannya jenis inverter. Boleh Kah sy pasang compressor LG tu gunakan kaedah pendawaian yg Tuan tunjukkan diatas atau ikut pendawaian yg asal? Terima Kasih.

  5. Maadh says:

    Assalamualaikum ckgu.
    Kaedah bypass relay tu, wiring tak perlu ubah ka?

  6. Maadh says:

    Tp outdoor akan jalan direct kan ?

  7. Putera Kenyal says:

    Aircon LG. Remote dan suis bypass langsung tak berfungsing. Namun apabila saya tekan suis on pada power plug. ada bunyi beep sekali pada indoor unit. tapi langsung tidak on pada unit indoor dan outdoor.adakah kedah bypass dibolehkan?

  8. faidhi zakwan says:

    salam bagainana saya nk bypass sbb pcb board utk remote rosak. utk auto on bila petik suis pd dinding

  9. dilema air cond says:

    salam tuan…saya ada masalah dimana compressor sekejap saja hidup kemudian terus mati…dalam masa kurang 5 minit… kipas terus berpusing hanya compressor saja mati… apa masalah compressor ini..harap dapat bantu.

  10. Brader Tan says:

    assalamualaikum tuan, saya ada masaalah unit indor saya suka tiba2 off, sy dah chek sensor dan tukar, tp masih sama jg, bolehkah saya gunakan kaedah ini?

    • cikgunas says:

      Salam tn. Susah nak jawab. Terlalu byk kemungkinan. Saya tak boleh terus kata pc board indoor rosak. Saya juga kena tau apa troubleshoot lain yg tn dah dibuat.

      • Faizal says:

        Salam tn,air cond elba.bila on switch.power ada.tp di display temperature x de bacaan.n x bleh on.pc board rosak ke

  11. shaffuan says:

    salam tuan mohon bantuan … aircond sye berjemama york.. masalah yang berlaku sekarang aircond sye baru sahaja di isikan gas sebab permulaan yg berlaku koper luar beku jadi selepas di periksa gas kurang .. apabila gas siap di isi aircond kembali sejuk seperti biasa tp pada ke esokkan hari nya air cond menjadi panas compressor luar hanya jalan bila permulaan on suis selepas tu ianya akan cut off dan trus compressor xbekerja … dan lampu dalam yg berwarna hijau apabila kita on td menjadi berkelip … apakah masalah nya yg berlaku. ??? puas saya cari cara dan periksa mslh tersebut ….

    • cikgunas says:

      Salam tuan. Cek semula tekanan gas. Jika kurang confirm ada bocor. Jadi selesaikan masalah kebocoran tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*