A) Kaedah bypass apabila PCB indoor rosak. 1 dan 2 adalah Neutral & Life ke outdoor.

(1) Wayar Neutral ke outdoor

(2) Wayar Life ke outdoor

normal
Pendawaian Normal

 

bypass 1
Bypass 1

 

bypass 2
Bypass 2
bypass relay
Bypass Relay

 

B) How To Check Error Code (INVERTER) – PANASONIC

error code inverter

C) Error code YORK

york error code

Print Friendly, PDF & Email

66 comments on “Kaedah Bypass

  1. Salam cikgunas, technician yang repair aircond saya kata icboard aircond saya yang terletak kat luar rumah rosak. Jenama aircond hitachi inverter.
    Soalannya, boleh ke kita bypass icboard tu.
    Terimakasih.

  2. Assallam. Aircond saya jenis LG 1.5. Berfungsi dgn baik. Cuma remote tak boleh pakai sebab remote receiver rosak. Remote control OK.

  3. Assalam cikgu..sy nk tanya yg mana indoor aircond bila ON ok je running..blower smua jalan..tp current x masuk ke outdoor bila dh lama pn..bila bypass outdoor saja ok je running..lampu pd indoor LED power ada blinking hijau..dh try bypass biar indoor-outdoor run sejuk je..pressure gas pn ok..apa part yg rosak tu cikgu??

  4. salam cikgu…
    saya pakai aircond york 1.5 inverter.kipas dan kompresor selalu cut off.Untuk aircond inverter, compressor dan kipas biasanya sentiasa jalan.servis pun dah buat.tapi tak jadi seperti asal. .Saya check dengan remote tu ada error A5. Jadi apa yg harus saya buat cikgu..terima kasih

  5. Salam tuan, saya nak tnya boleh ke coil sensor guna brand lain, sbb technician ac saya nie tukar coil sensor untuk unit indoor ac saya, guna lain brand, dia just cut wire lepas tue main sambung.

  6. As Salam Tuan,
    sy pakai A/Cond York 1hp non inverter (dah lebih 13 tahun), Baru2 ni a/cond sy tak sejuk, lampu oren di indoor unit berkelip 3 x. So sy panggil tech a/cond utk check n servis, depa kata IC board kat Outdoor unit faulty dan kena tukar baru (bypass kat indoor pun tak jalan). So ada cara lain tak selain tukar IC board?

    • Salam tn. IC board ni ada kat indoor shj bukan outdoor berdasarkan model tn.. York non inverter. Tak taulah kalau ada di outdoor. Bypass ni utk atasi masalah IC Board rosak. Cara lain tukar IC Board baru.

      • Maaf tuan, tech kata IC board kat outdoor faulty, sy pun iyer jer lah.. hehehe.. terima kasih atas info dan penjelasan tuan. So kalau mcm tu, boleh ke sy nak bypass IC board yg dah faulty?

        • Bypass tu alternatif kepada IC Board yg rosak. Patutnya IC Board tukar baru. Tu jalan terbaik dan selamat.

          • Cikgu nas sy ada midea 1.5hp..outdoor compresor baru nk jalan dia dh cut..indoor smua ok..sy dh tukar kapasitor tp sma jgk..adakah mslh overload atau filter dryer sumbat??compressor mcm nk jalan tp mcm berat xleh jalan baru nak on dh off

          • Salam tn. Ni masalah compressor stuck masa starting. Cuba hidupkan compressor tanpa overload, boleh jalan tak compressor. Kalau masih ada cut off bermakna masalah pada starting.

            Cuba ketuk atau goyangkan compressor, mungkin blh lepas locking tu, kalau masih sama kena tukar compressor lah jawabnya.

          • salam cikgu, kalau kita buat bypass untuk running aircond pada tempoh yg lama, ada masaalah tak pada compressor nya nanti, sementara akan tukar pcb?

          • Wassalam. Compressor akan jalan non stop. Macam kereta jalan non stop 24 jam apa jadi?

      • Cikgu , kalau kita buat by pass, indoor blower boleh sendiri start ke? Sebab indoor saya lansung tidak berlampu

  7. Assalammualaikum cikgu.. Sy nak tnya.. Saya menggunakan indoor unit acson , outdoor unit sharp… Beli 2nd .. Dah hntar major servis tukar minyak dalam kompressor .. Sekrg baru je panggil org upah pasang .. Bila on mula2 ok sejuk .. Dalam 2 jam aircond indoor ada keluar bunyi seakan ais tersumbat dan hilang seleps beberapa minit, masuk 3 jam unit dalam panas dan keluar blinking .. Dia terus cut off kompressor luar dan blower dalam masih hidup.. Apa masalah nya ya ni cikgu.. Terima kasih ???

  8. Salam cikgu, kenapa ya outdoor sentiasa running ? saya buka 16C dari jam 6pm hingga 12pm. Sentiasa running non stop.

    Boleh minta jasa baik cikgu beri penjelasan.

    Terima kasih cikgu.

  9. Salam cikgu,air cond york 1hp non-inverter bila on suis dan on pada remote terus diplay E4.apa puncanya?

  10. Salam boss,,, invrter airkon bole convert ke non invrter ke boss? Compresor invrter tu pakai smula.. tnpa gunakan board outdor inverter.

  11. Assalam cikgu saya nk bertanya kalau coil sensor york masokkn dekat aircond brand LG boleh ke? Atau kne pakai brand LG balik? Sebab saya buat haritu outdoor tetiba cut

  12. Salam cikgu, knp ye on plug api smpi ke indoor tp indoor tidak berfungsi, outdoor berfungsi sbb sy buat bypass pd relay. Indoor je xberfungsi.

    • Salam cikgu, saya bru tukar pcb indoor baru kat unit samsung non inverter, pas tukar unit ada power supply, tapi unit tak nak run blower dan compressor. Boleh tau apa puncanya.

  13. Assalamualaikum . Masalah sy indoor x berfungsi, wyar xde yg putus,plug okay..
    Boleh ke sy buat bypass relay?
    Sekirannya boleh, unit akan jd apa ya bila buat bypass relay.. 1 hp brand Lg.. terima kasih.

    • Salam tn. Boleh buat bypass relay takda masalah. Cuma tak boleh adjust suhu dan compressor akan sentiasa jalan. Akhirnya nanti bil akan meningkat. Itu sahaja untuk info.

      • Aslkm tuan. Aircond saya jenama panasonic non inverter 1hp. Aircond saya problem lepas saya chemical indoor shj. Mula on aircond sejuk. Lebih kurang 45minit aircond taksejuk. Tgk di outdoor, kipas masih berjalan tp compressor stop. Saya sudah check gas ckop, capasitor(sdah tukar baru), terminal wire tukar baru. Tapi masih sama(berulang2 macam bila compressor dah rehat lama kemudian dia jalan balik dan sebelum compressor jalan, bunyi tik(mungkin signal) dari indoor). Apa masalah aircond saya tuan? Adakah pcb rosak atau sebaliknya?

      • cuba pakai thermostart aircond.window atau thermostart aircond kereta untuk cut off aircond bila.suhu sudah.sejuk.pasti compressor cut off..

  14. Assalam.. tuan ckgu nk tnya ada efect x jika byass dbuatutk jgka masa pjg. Sbb pcb indoor x blh guna dah. N control pun x da. Mknanya tekan suis indoor n outdoor terus hidup. Kelajuan blower pun dh x blh control.

  15. Salam cikgu..ape akan jadi kalau neutral dengan life yang di compressor tu tertukar?adakah coMpressor still boleh running?

    • Salam tn. Adakah maksud tuan terminal kuasa di outdoor?. Biasanya Life akan pergi ke overload dan masuk ke terminal C. Manakala Neutral akan ke kapasitor pemampat dan masuk ke terminal S compressor. Jika terbalik, compressor akan jalan tetapi jangka hayat tak lama. Oleh itu rujuklah pada manual setiap model kerana ia berbeza. Bukan semua perkara yang saya nyatakan diatas terpakai pada semua model.

  16. salam tuan mohon bantuan … aircond sye berjemama york.. masalah yang berlaku sekarang aircond sye baru sahaja di isikan gas sebab permulaan yg berlaku koper luar beku jadi selepas di periksa gas kurang .. apabila gas siap di isi aircond kembali sejuk seperti biasa tp pada ke esokkan hari nya air cond menjadi panas compressor luar hanya jalan bila permulaan on suis selepas tu ianya akan cut off dan trus compressor xbekerja … dan lampu dalam yg berwarna hijau apabila kita on td menjadi berkelip … apakah masalah nya yg berlaku. ??? puas saya cari cara dan periksa mslh tersebut ….

    • Salam tuan. Cek semula tekanan gas. Jika kurang confirm ada bocor. Jadi selesaikan masalah kebocoran tersebut.

  17. assalamualaikum tuan, saya ada masaalah unit indor saya suka tiba2 off, sy dah chek sensor dan tukar, tp masih sama jg, bolehkah saya gunakan kaedah ini?

    • Salam tn. Susah nak jawab. Terlalu byk kemungkinan. Saya tak boleh terus kata pc board indoor rosak. Saya juga kena tau apa troubleshoot lain yg tn dah dibuat.

  18. salam tuan…saya ada masalah dimana compressor sekejap saja hidup kemudian terus mati…dalam masa kurang 5 minit… kipas terus berpusing hanya compressor saja mati… apa masalah compressor ini..harap dapat bantu.

  19. salam bagainana saya nk bypass sbb pcb board utk remote rosak. utk auto on bila petik suis pd dinding

  20. Aircon LG. Remote dan suis bypass langsung tak berfungsing. Namun apabila saya tekan suis on pada power plug. ada bunyi beep sekali pada indoor unit. tapi langsung tidak on pada unit indoor dan outdoor.adakah kedah bypass dibolehkan?

  21. Assalammualaikum Tuan, Sebenarnya begini, air cond rumah sy 2 h.p jenis Panasonic inverter, compressor dia telah rosak. Jadi sy Ada spare compressor lain jenis LG 2hp jgk.. Tp masaalahnya, compressor tersebut bukannya jenis inverter. Boleh Kah sy pasang compressor LG tu gunakan kaedah pendawaian yg Tuan tunjukkan diatas atau ikut pendawaian yg asal? Terima Kasih.

  22. Assalammualaikum Tuan,kena lakukan bypass 1,bypass 2 dan bypass relay sekali ker? Yg bypass 2 tu utk pendawaian di indoor unit ker?

  23. salam tuan,
    air cond saya ada masalah iaitu apabila setiap 30 minit, compressor akan berhenti tetapi kipas kat luar masih berjalan… sy dah tukar coil sensor dan topup gas… keadaan masih sama berlaku… bolehkah sy guna kaedah bypass ni untuk atasi masalah tersebut? acson 1hp

    • Salam. Bypass tidak boleh dalam hal ini. Masalah menunjukkan ada current di outdoor tetapi tidak sampai ke compressor. Mungkin overload rosak atau juga compressor terlalu panas menyebabkan current di cut off. Apa sebab compressor panas?. Antara lain puncanyanya kipas perlahan, pemeluwap kotor dan juga pemampat itu sendiri dah nak rosak. Semua perkara ini tn kena check. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *