Berikut adalah litar pendawaian elektrik bagi unit penyaman udara pisah, unit penyaman udara tingkap, unit peti sejuk domestik, unit peti sejuk komersil dan unit kereta. Anda boleh download semua litar tersebut di SINI.

Litar Pendawaian Unit Pisah
Litar Pendawaian Unit Tingkap
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Domestik
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Komersil
Litar Pendawaian Unit Kereta

Print Friendly, PDF & Email

149 comments on “Litar Pendawaian Elektrik

 1. Assalamualaikum cikgu. Untuk water heater sy ade beli rccb khas utk water heater shja.tpi sy beli 40a /0.01 .spatutnya 20a dah memadai kan.. jadi persoalan sy, ape kemungkinan akan berlaku kalau rccb terlebih besar ataupun takda masalah utk pakai rccb tu.
  Tq jawapan drinckgu

 2. Salam cikgu. Nak tanya. Untuk pendawaian wayar yang bercop sirim ni mahal hampir 2x ganda. Untuk jimat kos di samping kurangkan risiko, ok tak kalau untuk wire live saya guna yang ada sirim/ mega… Manakala untuk neutral dan earth saya guna yang takde sirim. Logik saya ni betul ke? Terima kasih.

  • Waalaikumussalam tn. Saya tak pernah uji perkara ini. Tiada cop SIRIM bermakna tiada pengesahan keselamatan. Jika tiada apa2 berlaku tiada masalah.

 3. Salam.mau tanya…kalau pakai aircond 5hp power ada 3aircond…boleh ke kalau pakai db yg 32Punya breaker….pakai 32a komando merah 5pin…pecah y bahagi 3 aircord…boleh balas asap tak tuan…

 4. As salam Cikgu.. sy nk tnya.. smlam rumah sy pasang aircond.. saya hairan. Pertama aircond sy xdk plug aircond.. cume ad suiz lampu merah untuk on/of. Kedua, saya perasan aircond sya technical dia x vacuum aircond sy… jd cmne?

 5. salam cekgu..kalau plug 15a(sebelum ni soket 13a tapi kontraktor tukar kepada 15a untu pasang soket aircond 2hp) nak looping kepada plug 13a boleh x? plug 15a tu jarang guna..

  • Wassalam. Sebaiknya jangan looping. Soket asal 13A tu mungkin ada share dengan soket lain dengan MCB yang sama. Sebaiknya buat pendawaian baru untuk soket 15A dan MCB baru (20A).

 6. Assalamualaikum cg nas.

  Saya guna dryer dan pada top plug tulis fius 13A. Soket sambung terus dari mcb 32A guna cable 2.5mm. Bila guna, top plug akan rasa panas. Soket dah 4 kali tukar sebab terbakar. Masa mula-mula pakai dryer ni hanya rasa panas pada top plug. Lama kelamaan soket terbakar dan yg terbaru top plug mencair. Dah ganti top plug baru 13a tp tetap cair. Adakah dryer sy yg rosak?

  • Wassalam cik. Cik boleh test soket lain tak. Kalau top plug tu panas juga boleh jadi dryer tak berapa elok. Kalau elok plug tak panas jd saya rasa wayar kualiti tak bagus. Wayar dr soket ke MCB 32A yg cik gunakan sebelum ini tak bagus.

 7. Assalamualaikum
  Nk tanya technician aircond pasang aircond rumah sy direct db guna c20…tp wire trus sambung ke mcb dan tiada suis utk aircond..boleh ke mcm tu?

  • Waalaikumussalam. Sebaiknya ada soket/suis untuk ON/OFF aircond memudahkan kawalan jika remote control rosak. Satu lagi untuk memudahkan kerja maintenance jika ada suis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *