Berikut adalah litar pendawaian elektrik bagi unit penyaman udara pisah, unit penyaman udara tingkap, unit peti sejuk domestik, unit peti sejuk komersil dan unit kereta. Anda boleh download semua litar tersebut di SINI.

Litar Pendawaian Unit Pisah
Litar Pendawaian Unit Tingkap
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Domestik
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Komersil
Litar Pendawaian Unit Kereta

Print Friendly, PDF & Email

108 comments on “Litar Pendawaian Elektrik

  1. As salam cikgu, jika aircond guna wayar 2.5mm blh ke? Sebab wayar ni da mmg sudah dipasang ditanam didinding rumah saya, jika boleh, brp hp aircond yg dibolehkan?

  2. 1) Assalamualaikum.. saya nk buat wiring ekon 1.5hp, guna MCB 20amp, soket 15amp dan DOL stater.. cable 4mm.. betul x cikgu..

    2) kwn sy kata ekon 1.5hp xperlu pakai soket 15amp..

    • Wassalam…Sebaiknya untuk keselamatan begitulah. Soket dan plug 15A dan boleh guna D.O.L.

  3. Tngah hari cikgu… Pasang water heater cable tarik baru 2.5mm pakai mcb 16A dpt tampung tak cikgu..

    • Tidak dapat tn. Rendah spec tu. Ikut lah seperti yang disyorkan dalam manual water heater tersebut.

  4. assalamualaikum cikgu betul ke pegunaan saiz wayar acon yg salah meyebabkan bil api tinggi

    • Wassalam. Betul tn. Wayar akan jadi panas (high amp) dan ini lebih bahaya dari bil tinggi. Ikutlah spec yang disyorkan manual.

  5. Salam chegu jikalau aircon bawah 1.5 hb berapa nilai mcb 16 atau 20 C dan juga ingin tahu jika water heater biasa RM 250 tampa pum berape mcb nya maaf zahir batin Terima Kaseh

  6. Maaf chegu terlupa nak tanya lagi, jikalau water heater biasa berape mcb nya Terima Kaseh

  7. Salam chegu saya nak pasang aircon bawah1.5hp berapa nilai power mcb perlu di gunkan 2o c atau 16c thanyou for urr reply appreciated

  8. Salam cikgu, saya tggal apartment dalam rumah ade pasanb a/c 1.5hp mitsubishi, baru2 ni sy pasang 2.0hp acson, selepas pasang 2hp a/c tu x sampai 1 minit main suis trip. Kenape tu cikgu boleh bantu x, sy dah buntu sgt ni.

    • Wassalam. Aircond kedua acson tu guna MCB mana dan berapakah nilainya?. Adakah ia dikongsi dengan peralatan lain atau tidak?

  9. Assalamualaikum Cikgu. saya nak pasang 2 aircond 1.5hp berasingan mcb. mcm 20a boleh? suiz saya guna 15amp. betul ka? Terima Kasih

  10. Salaam Cikgu,
    terima kasih atas bantuan info.

    Apa yang saya faham dari perbincangan ini, aircon hanya boleh disambung pada 1 mcb semata2 sahaja secara ekslusif?

    Tidak boleh ada peralatan eletrik lain yang berkongsi mcb dengan aircon yea? walaupun alat eletrik yg simple contohnya lampu led…betul yea cikgu?

    terima kasih.

  11. Apa saiz wayar & jenis wayar yg selamat untuk penghawa dingin jenis 1.5hp inverter ??

  12. assalammualaikum cikgu..boleh bagi 3 kemungkinan kerosakan yang berlaku pada D.O.L (240 v) dan cara mengatasinya

  13. Assalamualaikum cikgu, saya kene buat design wiring so untuk aircond saya dapat mcb 200 lebih so saya nak guna rate brapa untuk mcb saya ?

  14. Salam cikgu, saya duduk apartment pakai 3x aircond 1hp, 2x water heater, 1x dryer.
    Malam semua on aircond serentak, adakala trip masa on waterheater semasa dryer tengah running.
    Masalah saya adalah malam tadi lampu suis aircond dlm 1 bilik tiba2 malap dan aircond tak boleh on. So far semua saya pakai mcb C6, C20 & C32 (mengikut bilik). Mohon bantuan penerangan punca masalah.tq

    • Wassalam. Kena cek balik pendawaian rumah cik tu. Nampak seperti ada overload penggunaan elektrik. Panggil juruteknik bertauliah cek semula MCB, RCCB dan semua soket dalam rumah. Semua peralatan yang cik nyatakan tu mesti ada MCB sendiri.

  15. Assalamualaikum saya nak tanya, untuk mcb 32A saya pakai untuk socket. Berapa size wire yg sesuai ya? 2.5mm atau 4mm?

  16. Salam cikgu.

    Untuk aircond jenis ceiling mounted 2.5hp atau 3.0hp, perlukah guna magnetic starter atau boleh gunakan suis biasa sahaja?

  17. assalamualaikum..tuan..
    saya tinggal rumah plat saya pasang 2aircond 1hp pakai mcb c20 boleh ke.

  18. assalamualaikum,cikgu…nak tanya…saya ada pakai 2 aircond…2.5hp utk mcb 32a,1hp utk mcb 20a…waktu siang bila saya on dua2 aircond jadi trip….apa masalah ya cikgu?

  19. Assalam nak tanye…kalau looping soket gelang biasa untuk soket aircond 1.0-1.5hp dpt tak?

    • Wassalam. Tak boleh looping. Buat satu soket dan pendawaian dari MCB untuk aircond tersebut sahaja.

  20. Assalam cikgu..
    Sy ada sikit pertanyaan..tentang sub db.Kebanyakkan rumah taman sekarang hanya menggunakan incoming saiz 10mm.Sy bercadang nk buat satu lg sub db..jarak lbh kurang 25 kaki.Jd saiz cable brp mm yg perlu sy guna..boleh kah sy guna 16 mm..apakah kesannya..sama saiz 10 mm ataupn cuma 6mm..Yg mana lebih sesuai..Brp pula saiz main elcb dn sub elcb.Harap cikgu dpt membantu..trimakasih.

  21. Salam Cikgu..semoga dalam keadaan sihat sejahtera..
    Dirumah saya, techinician pasang aircond 1.0hp & 1.5hp ke 32mcb..selamat tak cikgu?
    Then, kalau tak selamat saya perlu tambah satu lagi mcb ke cikgu? Berapa kos ye?
    Thanks cikgu.

    • assalamualaikum,cikgu…nak tanya…saya ada pakai 2 aircond…2.5hp utk mcb 32a,1hp utk mcb 20a…waktu siang bila saya on dua2 aircond jadi trip….apa masalah ya cikgu?

  22. Memang tak sesuai la.. aircond tu dah kena asing satu mcb 20a utk satu point.. mcb 20a utk 3 soket 13amp ok la.. kalau nak guna banyak2 soket satu mcb.. tukar mcb 32a buat pendawain gelang.. end soket tarik balik semua wayar masuk db..

  23. Sy ada buat pendawaian Baru dr dB.. wiremen tu buat 2 line Qatar Baru 1 utk oven n ekon 2.5hp 2 mcb sedia ada pun dia upgrade dr 20 kpd 32..Mcb oven Kongsi dgn 2 soket yg jarang Guna Dan mcb ekon kongsi dengan soket pagar auto kat carpoch…adakah pendawaian ini benar..atau kelak Akan trip atau terbakar? Tq

  24. Salam sy nk tya sket. Socket suis heater sy slalu terbakar walau pkai 20A, perlu ke sy tkr jenis 32A, klo perlu tkar mcb pun perlu tkar yg 32 kan, jd perlu pendawaian bru ke utk tkr mcb tu?

  25. Salam Cikgu. MCB untuk switched socket (hanya ada 2 socket, setiap bilik 1 socket) asalnya untuk dua bilik ni adalah 20A. Kemudian saya tambah 4 switched socket 13A (setiap bilik saya tambah 2 socket), menjadikan 6 switched socket keseluruhannya. Dan salah satu switched socket tu saya gunakan utk socket direct ke aircond 1hp. Sesuai kah MCB 20A menampung keseluruhan switched socket tersebut?

  26. Salam saya pakai aircond daikin 1 hp… Bila check wyr neutral utk outdoor ada supply elektrik kenape ye?

  27. Salam…selamat tak jika ekon 1.5hp sambung direct pada wayar mcb 32amp (by pass buat soket suis)..minta pendapat..tq

  28. Salam.. aircond saya daikin 2.0hp.. bila malam ja on aircond tu, akan trip satu rumah.. dah 3 malam direct dah ni.. tapi yg peliknya sebelah siang ok saja.. MCB sekarang ni 20A, DB main fuse 40A.. plug n soket aircond pun dah tukar pakai 15A punya.. aircond beli baru.. baru pasang awal bulan May baru ni ja..apa yg saya perlu buat ya..

  29. Salam. Nak bertanya kalau nak pasang aircond 1hp and buat wiring dari DB mcm mane ye? Mcb saya gune 20A.

  30. Saya punya suis aircond terbakar.suis aircond guna 13a untuk aircond 2hp.adakah sesuai guna sais saiz itu?

  31. Salam… Kenape ea aircond mati sendiri… 2 3kali jugak mati kalu on 7jam…timer sleep die pon saye da off kan… Tp tetap die akan mati sendiri..

  32. Salam cigku, saya br pasang aircond 2.5hp,jenama york. Baru2 ni bila saya on, fius breaker terbakar (20A). Adakah saya kn tukar ke amp yg lebih tinggi?

  33. Hi, 2 bln lepas sy minta psg aircond. Bila off switch pun aircobd tetap bole hidup. Knpa ye?

  34. kalu pasang 3 aircond 1hp 2buah,1.5hp 1buah.adakah nilai rccb dan main suiz perlu di tukar dari 40a ke 63A.fius tnb pon tukar 63A,elcb pon tukar 63A

    • Salam tn. Maaf lambat reply. Sebagai panduan untuk 1.0HP-1.5HP : 15A, 2.0HP – 2.5HP: 20A dan 3HP: 32A.

      • As’salam cgu.. maaf nak tanya,ada sumber rujukan x utk pnggunaan nilai mcb mengikut Hp? atu ada dlm akta..

      • Salam tuan, untuk memasang aircond jika tidak pakai double pole kita direct kn trus blh kn..persoalannya skrg jika bt direct adakah elektrik msih brjln msa aircond tlah ttup pda mngunakan remote

      • Salam cik,, Saya nk pasang satu aircond 1.5 non-inverter, sesuai pakai MCB ape ye cik?

          • Untuk MCB 20amp,sesuai tak untuk saya gunakan untuk 1 plug 13amp dan loop ke suis aircond 1.5hp?dlm erti kata lain 1MCB hanya suis aircond dan satu lg plug 13amp je.. Sesuai ke atau saya perlu naikkan mcb ke 32amp.

  35. bagaimana dengan litar pendawaian elektrik bagi chiller freezer? adakah sama dengan peti sejuk domestik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *