A) Kaedah bypass apabila PCB indoor rosak. 1 dan 2 adalah Neutral & Life ke outdoor.

(1) Wayar Neutral ke outdoor

(2) Wayar Life ke outdoor

normal
Pendawaian Normal

 

bypass 1
Bypass 1

 

bypass 2
Bypass 2
bypass relay
Bypass Relay

 

B) How To Check Error Code (INVERTER) – PANASONIC

error code inverter

C) Error code YORK

york error code

Print Friendly, PDF & Email

137 comments on “Kaedah Bypass

  1. salam..sy pakai aircond panasonic 1hp non inverter…outdoor saya ada mslh..bila compressor nk starting,bunyinya bising dan tangkap karen lebih seperti lampu rumah jd malap lepastu compressor on hanya 2 3 saat je,pkara sama brulang bila compressor nk on starting..apa kerosakannya ye tuan..
    capasitor fan,capasitor compressor,overload protector semua sy dh tukar baru..adakah compressor saya rosak..harap sgt tuan dpt membantu sy,dh buntu nj

  2. salam. nak tanya model topaire 1.5hp inverter. indoor ada power blower jalan mcm biasa. outdoor takde power. kipas pun tak jalan. check wayar semua ada karen. sudah tukar kapasitor outdoor.masih tak jalan.apa sebab nya tuan?

  3. Salam. Nak tanya, kalau kipas kat outdoor kejap jalan kejap tak apa sebab nya ye?

    • Waalaikumussalam.. Boleh tukar kapasitor kipas dulu. Jika masih bermasalah mungkin motor tak berapa elok.

  4. Assalamulaikum cikgu saya nak tnya kalau outdoor unit tk berfungsi andthen dari supplier indoor compressor tidak ada api disbbkn apa ya?

    • Waalaikumussalam. Cuba buat direct dari soket ke outdoor ..tengok outdoor berfungsi tak. Jika berfungsi mungkin masalah pada IC board indoor atau pendawaian indoor ke outdoor.

  5. Salam. Sy pakai aircond hisense 1.0. Baru2 ni aircond sejuk melampau. Compressor jalan tak ada cut off, walaupun dah set suhu max 30 C. Terpaksa manual bila sejuk off lepas tu on semula. Kenapa boleh jadi mcm tu?

    • Wassalam. Compressor jalan non stop kalau unit dah di bypass. Compressor akan OFF bila capai suhu yang kita set kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *