Siri Nota Prosedur PPU

Siri Nota Prosedur PPU ini mengandungi 8 Bab yang mengandungi prosedur – prosedur utama dalam kerja membaikpulih penyaman udara. Penerangan secara bergambar dan mudah difahami. Siri Nota Prosedur PPU ini dalam bentuk digital (ebook) setebal 37 muka surat.

  • Bab 1 : Prosedur Menguji Komponen Elektrik & Ujilari Sistem
  • Bab 2 : Prosedur Vakum
  • Bab 3 : Prosedur Mengesan Kebocoran
  • Bab 4 : Prosedur Memindahkan Bahan Pendingin
  • Bab 5 : Prosedur Menservis Unit PPU
  • Bab 6 : Prosedur Mengecas Unit PPU
  • Bab 7 : Prosedur Pump Down
  • Bab 8 : Prosedur Silfosing & Brazing

nota prosedur ppu edisi kedua

Nota Prosedur PPU Edisi Kedua

Edisi Kedua ( Kemaskini Oktober 2015 – PDF 8.75MB 50 M/S – Tambahan 2 Bab)
  • Bab 9 – Prosedur Purging
  • Bab 10 – Prosedur Flushing

Mulai Jun 2013, pembelian Siri Nota Prosedur PPU adalah secara online. Pembeli akan menerima Nota Prosedur PPU Edisi Kedua melalui emel pada harga RM10, selepas pengesahan pembayaran dibuat. Sekian harap maklum.

Pertanyaan: 019-9472321 (NAS)

bannera

Print Friendly, PDF & Email
56 comments on “Siri Nota Prosedur PPU
  1. muhd says:

    salam cikgu,knp aircond x sejuk n cmpressor luar kipas x bfungsi?lampu pd panel dlm naik berkelip warna oren..jnis york

  2. Rafil says:

    Salam ramadhan cikgu… Sy nk tanya pasal masalah air cond 1.0Hp brand singer..
    Masalahnya bila dah tekan off remote indoor tp kipas tetap hidup/berjalan.. Ape masalah cikgu?

    • cikgunas says:

      Salam tn. Jika kipas luar masih jalan, maksudnya unit telah dibuat bypass. Tn perlu off soket/suis juga selepas tekan remote.

  3. june says:

    cigku sy nak tanya pahal aircond jeis panasonic 1.0 hp .on dl 20 menit kipas outdoor akan berhenti pusing ,indoor masih hidup.boleh terangkan pa problem ?

  4. azlan says:

    assalammualaikum cikgu ..ac 1.5hp beloaw hidup dia pusing..bila on outdoor kipas dia tdak smpai 1minit kipas berhenti. tpi bloaw masi hidup.apa mslah dia ..harapa cikgu blh bantu

  5. Abd Rahman bin Saad says:

    Assalamulaikum.
    Aircon brand mitsubishi 1.0 hp.
    Bila on remote indoor berfungsi.
    Tp out kipas tk berpusing slang 5 minit baru kipas berpusing kenape ye?

    • cikgunas says:

      Salam. Kipas berpusing atau berhenti tu normal. Tetapi jika terlalu kerap ia ada masalah. Nak terangkan cara troubleshoot maklumat tak lengkap.

  6. Abd Rahman bin Saad says:

    Assalamualaikum
    Mahu tanya bila on aircon kipas tk compressor tk berpusing/selang beberapa minit baru berpusing sbb apa ya?
    Jenis mitsubishi 1.0 hp.

  7. syuhada says:

    slm cikgu nota cikgu untuk student kv kn..boleh sya thu mcmmna nk dptkn modul ni

  8. Zakaria says:

    Bagaimana cara nak vicum

  9. khairul says:

    Salam..saya berminat nak dapatkan nota ppu ni..harap dapat tau cara nak.beli..ni no wasao saya utk tuan bg tau cara nak beli…0182056545 khairul

  10. zali says:

    salam tuan
    aircond hitachi say hanya berfungsi 5 minit saja selepas on remote.Kemudian compressor stop dan memyebabkan angin tak sejuk..apa masalah say ni tuan…boleh bantu

  11. Anuar says:

    Mcm mne sy bley dptkn buku tu

  12. saifur says:

    terima kasih sangat2 cikgu atas bantuan cara mencabut 2 unit aircond rumah dr saifur kepala batas penang..jimat duit saya 100…semoga cikgu dipermudahkan segalanya..

  13. Uny says:

    Assalam cikgu, aircond jenis mitsubishi 1.0hp, aritu dh tukar capasitor tp x smpi sebulan rosak lg, capasitor asal 17uf..
    Suami sy tukar 30uf, adakah bermasalah jika kita tukar yg lebih besar uf nya

    • cikgunas says:

      Salam. Ini masalah besar kerana nilai uf yang sangat tinggi. Ikut lah nilai yang asal.

      • Uny says:

        Sudah di tukar yg baru 17.5 uf tp masih x hidup, bunyi kejap je pastu x masuk pun kt outdoor tu

        • cikgunas says:

          Ini kapasitor untuk apa? Kalau untuk motor bermaksud motor tu dah rosak, kalau untuk compressor bermaksud compressor dah rosak kesan nilai tinggi sebelum ini.

  14. muzafeq says:

    as salam cikgu. kalau inverter nak check error code kat mana. aircond saya model mits slim.

  15. Wann says:

    Slm cikgu,nak tnya,knp ac outdoor sya xdpt on,.ada bunyi seakan2 nk on comp tp x juga,kapasitor dah tukar utk comp,tp yg kipas kapasitor blm lg,.ada kah kapasitor kipas mslhnya??

  16. Fendy says:

    Salam. Cikgu nas disini sya ingin bertanya sya mengunakan air cond york 1.5hp kenapa kadang2 sya set suhu dlm 24 x dan sampai 24 lampu indoor padam kompresser outdoor pon berhenti selepas 5 ke 10 minit baru lampu indoor menyala dan kompresser jln semula…sensor suhu sya dh tukar masih jadi juga..(lampu x beekelip) harap cikgu dapat membabtu sya terima kasih..

    • cikgunas says:

      Salam. Antara sebab compressor ON dan OFF ialah compressor panas. Sebab panas ialah terlebih gas atau gas kurang. Compressor panas juga boleh berlaku apabila putaran kipas outdoor slow/condensor kotor yang mana ini menghalang pembebasan haba.. Semua perkara ini perlu diperiksa dan juga komponen lain di outdoor yang berkait dengan compressor.

  17. zharif says:

    salam cikgu…aircond brand Panasonic…bila on jer sekejap…pas tu dia off balik…kenapa yer..??

    • zharif says:

      kipas outdoor tak berpusing…
      selepas di onkan…
      pd indoor lampu berkelip2…
      terus ekon off..
      so apa problem tu..??

    • cikgunas says:

      Salam. Saya perlu tau samaada model inverter atau non inverter. Jika inverter cek error code terlebih dahulu. Jika non inverter cek pada outdoor kapasitor kipas, kapasitor pemampat, pendawaian dan pemampat.

  18. Mat says:

    Cikgu…sy gunakan air cond singer tiba-tiba dia kluar F2…dn yg kat luar tidak berfungsi…ape masalahnya?.

    • cikgunas says:

      Saya tidak pasti code error tersebut. Biasa jika outdoor tak berfungsi masalah pada pressure sensor atau gas kurang.

  19. siti says:

    air cond hanya berfungsi 30 minit selepas itu kipas diluar tidak berpusing dan keluar lampu warna oren berkelip..

  20. andy says:

    cikgu boleh ajar tentang selok belok pemasangan aircond
    #whatapps
    0109502568

  21. azie says:

    Kipas luar Aircond tak pusing Aircond tak Sejuk APA masalahnya….jenis Mitsubishi slim.sblm ni Sejuk Tp DLM setengah jam baru compressor berfungsi

  22. Selipar malaya says:

    Salam cikgu..
    Kapasitor kipas dah tukar..tapi tidak jalan juga kipas..adakah motor kipas sudah rosak..harap cikgu dpt bantu..

  23. Hakim says:

    Selain buku online ada tak buku naskah biasa. O1137495067 wssp

    Atau cd ka

  24. ipin says:

    Cikgu nk beli bukuk Cikgu….bagi no talifon …….Cikgu whatsapp saya 01132043644

  25. Al-Hafiz says:

    selamt pagi cikgunas gas aircon ada tarikh tamat tempoh nye x mohon Pencerahan cikgu yee

  26. Mohd Ikhwan Bin Saupi says:

    Terima kasih cikgunas.net. Bahan di dalam blog ini sangat berguna kepada saya. Saya ada interview untuk menjadi service engineer air cond pada jumaat ini. Bahan di dalam blog ini sangat membantu! insyaAllah, jika saya lulus interview kelak, saya akan beli bahan rujukan di dalam ini untuk menambah pengetahuan saya. terima kasih cikgu. Hanya Allah bisa membalas jasa cikgu.

  27. ayubi says:

    asslam cikgu
    nk tnye sbab aircod samsung tak hidup dlm n luar

  28. azman hadi says:

    salam cikgu.

    saya berminat dgn nota2 berkenaan penyelengaraan air cond ini. bagaimana untuk saya mendapatkannya. terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*