Portfolio Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB).

[KEMASKINI : 14 Julai 2015]

Portfolio ini yang perlu diterjemahkan dalam bentuk fail oleh setiap guru dan pemimpin sekolah dibangunkan oleh Bahagian Pendidikan Guru. Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB) adalah untuk melengkapi pembangunan professionalisme sedia ada dan mentranformasi amalan pembangunan professionalisme berterusan bagi meningkatkan kualiti guru dan pemimpin sekolah serta memperkasa profesion keguruan.

Buku panduan Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB) ini boleh dimuaturun dari laman sesawang di bawah. Masukkan no kad pengenalan dan kemaskini tempat bertugas jika perlu untuk mendapatkan panduan dalam bentuk pdf.

  • http://apps8.moe.gov.my/abpg/bpg/PPPB/index.cfm

Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB)

Kandungan Portfolio

BAHAGIAN KULIT DEPAN FAIL PROFIL PPB INDIVIDU
  • Nama:
  • Jawatan:
  • Tempat Bertugas:
BAHAGIAN ISI FAIL
A. PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB
  • Vitae Kurikulum.
  • Falsafah Pendidikan Negara.
  • Skop Kerja.
  • Sasaran Kerja Tahunan.

a-peranan dan tanggungjawab

B. PELAN PEMBANGUNAN PROFESIONAL
  • Matlamat Pengajaran/Kepimpinan Masa Hadapan.
  • Cadangan Aktiviti untuk Penambahbaikan.
  • Penyertaan dalam Aktiviti PPB.

b-pelan pembangunan profesional

C. SUMBANGAN KEPADA ORGANISASI
  • Senarai Tugas dan Tanggungjawab.
  • Sumbangan kepada KPM/JPN/PPD.
  • Penulisan/Penerbitan.

c-sumbangan kepada organisasi

D. BAHAN BUKTI DALAM PdP/KEPIMPINAN
  • Sukatan Mata Pelajaran/Rancangan Mengajar dan Penilaian / Perancangan Strategik.
  • Contoh Hasil Kerja.

d-bahan bukti dalam pdp

E. ANUGERAH /PENCAPAIAN
  • Anugerah Perkhidmatan.
  • Anugerah dalam PdP/Kepimpinan/Lain-lain.
  • Jemputan untuk Konsultasi, Bengkel, Penulisan dan Lain-lain.

e-anugerah & pencapaianF. PENILAIAN PdP/KEPIMPINAN

  • Bahan Bukti Keberkesanan Pengajaran/Kepimpinan.
  • Rakaman Video Pengajaran/Kepimpinan.
  • Maklum Balas dan Penilaian daripada Murid/Ketua Jabatan.

f-penilaian pdp2

f-penilaian pdp

Save image ke dekstop dan zoom untuk paparan lebih jelas.

Kepentingan Portfolio

kepentingan2

kepentingan1Muaturun isi dan dokumen berkaitan Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB)

Sumber : goggle & facebook KGM

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Tagged with: , ,
206 comments on “Portfolio Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB).
  1. izwan says:

    assalamualaikum, mohon pertolangan juga untuk share kepada saya. terima kasih banyak membantu.

  2. raziah kaus says:

    maaf boleh tak tolong email pada saya…saya x dpt gambaran macam mana nk buat …hanya ALLAh sahaja yang bleh membalas jasa anda..terima kasih
    hail7978@gmail.com

  3. siti maziah bt sheikh ismail says:

    maaf boleh tak emailkan kpd saya bagi memantapkan lagi profesen yg diceburi.moga diberkati allah

  4. rudzi says:

    Alhamdulillah. T kasih atas kesudian berkongsi. Mohon email kpd sy juga.. Moga diberkati Allah usaha tuan ini atas manfaat yang diperoleh oleh orang lain juga

  5. RAPI says:

    Alhamdulillah. T kasih atas kesudian berkongsi. Mohon email kpd sy juga.. Moga diberkati Allah set atas usaha2 INI..

  6. Info ini amat berguna, mohon perkongsian fail untuk rakan guru yang lain. terimakasih cikgu

  7. Malligah says:

    Mohan share dalam email saya. tq.

  8. cikgunas says:

    Salam sejahtera kepada pembaca post ini. Kepada yang mohon emel, saya telah emel tetapi ada masalah security issue kepada yang menggunakan akaun gmail.com. Saya akan cuba lagi nanti.

    Tn/Pn juga boleh menggunakan link donwload untuk terus mendapatkan bahan bahan tersebut. Ia lebih mudah kepada anda dan saya. Boleh gunakan salah satu file sharing di bawah:

    DROPBOX atau 4SHARED

    Regards,
    cikgunas.net

    • pam says:

      Terima kasih kerana berkongsi maklumat tentang cara menyediakan Profil PBPPP. Amat berguna sekali. Saya ingin memohon jasa baik cikgu agar dapat emailkan bahan di atas sebagai rujukan. tqvvm

  9. KHAIRUNNISAK says:

    BOLEH TOLONG EMAIL KAT SAYA TAK DOKUMEN BERKAITAN PBB

  10. aziz bin abas says:

    asslamualaikum, saya berbesar hati kalau sudi tuan sharekan kepada saya.

  11. khor ling shan says:

    Can you email me ? Tq

  12. cgusaufiah says:

    terbaik utk fail ppbp…mohon emailkan kpda saya… saufiahadenan@gmail.com . hanya Allah mampu membalas jasa baik

  13. Latipah binti Wahab says:

    Terima kasih kerana dapat berkongsi bahan yang sangat membantu ini. Nak minta jasa baik emelkan kepada saya. Terima kasih.

  14. masrah says:

    Sangat membantu . Mohon jasa baik emailkan kepada saya . ThNk youu

  15. Puvanesan says:

    Thank you for sharing…

  16. aina adlina says:

    Thanks for sharing. Sgt sgt bgunaa utk mgemaskini n myusun mklmt dlm fail pppb. Mhn email kpd saya. Semoga Allah berkati cg d atas pkongsian ini.

  17. zarida says:

    Asalamualaikum,terima kasih atas perkongsian,mohon jasa baik utk emailkan bahan.terima kasih

  18. zamzura says:

    Sangat bermanafaat…blh x berkon gsi d email saya

  19. cikgunas says:

    Salam kepada pembaca blog cikgunas. Saya telah mengemaskini bahan dan isi untuk dimasukkan dalam fail Pelan Pembangunan Professionalisme Berterusan (PPPB). Tn/Pn boleh muaturun dari link yang saya berikan di atas atau terus dari akaun dropbox ini.

    Maaf jika ada kekurangan dalam emel saya sebelum ini. Perkongsian dari pembaca amatlah dihargai.

  20. FIZA says:

    Terima kasih. Perkongsian yang sangat bermanfaat. Harap cikgu dapat emel kepada saya jgak. tqvm

  21. Santha says:

    Mohon share.

  22. aisyah says:

    Harap dapat email pada saya juga 🙂

  23. cikgusuraya says:

    Terima kasih. Perkongsian yang sangat bermanafaat. Harap cikgu dapat emel kepada saya.

  24. lyn says:

    Alhamdulillah,Perkongsian yang sangat membantu.Mohon mohon jasa baik tuan utk email bahan kepada saya juga,Terima kasih

  25. zubaidah says:

    salam…sangat membantu…mohon klu boleh diemailkan kepada saya.tq

  26. WongBB says:

    terima ksih atas pkongsian..boleh email kan pd sy

  27. husna says:

    Terima ksih atas pkongsian..boleh email kan pd sy..:-)

  28. Fong Siew Yen says:

    Terima kasih atas perkongsian cikgu. Amat sangat membantu. ..Mohon cikgu emailkan kepada saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*