Berikut adalah litar pendawaian elektrik bagi unit penyaman udara pisah, unit penyaman udara tingkap, unit peti sejuk domestik, unit peti sejuk komersil dan unit kereta. Anda boleh download semua litar tersebut di SINI.

Litar Pendawaian Unit Pisah
Litar Pendawaian Unit Tingkap
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Domestik
Litar Pendawaian Unit Peti Sejuk Komersil
Litar Pendawaian Unit Kereta

Print Friendly, PDF & Email

49 comments on “Litar Pendawaian Elektrik

  1. Salam Cikgu. MCB untuk switched socket (hanya ada 2 socket, setiap bilik 1 socket) asalnya untuk dua bilik ni adalah 20A. Kemudian saya tambah 4 switched socket 13A (setiap bilik saya tambah 2 socket), menjadikan 6 switched socket keseluruhannya. Dan salah satu switched socket tu saya gunakan utk socket direct ke aircond 1hp. Sesuai kah MCB 20A menampung keseluruhan switched socket tersebut?

  2. Salam saya pakai aircond daikin 1 hp… Bila check wyr neutral utk outdoor ada supply elektrik kenape ye?

  3. Salam…selamat tak jika ekon 1.5hp sambung direct pada wayar mcb 32amp (by pass buat soket suis)..minta pendapat..tq

  4. Salam.. aircond saya daikin 2.0hp.. bila malam ja on aircond tu, akan trip satu rumah.. dah 3 malam direct dah ni.. tapi yg peliknya sebelah siang ok saja.. MCB sekarang ni 20A, DB main fuse 40A.. plug n soket aircond pun dah tukar pakai 15A punya.. aircond beli baru.. baru pasang awal bulan May baru ni ja..apa yg saya perlu buat ya..

  5. Salam. Nak bertanya kalau nak pasang aircond 1hp and buat wiring dari DB mcm mane ye? Mcb saya gune 20A.

  6. Saya punya suis aircond terbakar.suis aircond guna 13a untuk aircond 2hp.adakah sesuai guna sais saiz itu?

  7. Salam… Kenape ea aircond mati sendiri… 2 3kali jugak mati kalu on 7jam…timer sleep die pon saye da off kan… Tp tetap die akan mati sendiri..

  8. Salam cigku, saya br pasang aircond 2.5hp,jenama york. Baru2 ni bila saya on, fius breaker terbakar (20A). Adakah saya kn tukar ke amp yg lebih tinggi?

  9. kalu pasang 3 aircond 1hp 2buah,1.5hp 1buah.adakah nilai rccb dan main suiz perlu di tukar dari 40a ke 63A.fius tnb pon tukar 63A,elcb pon tukar 63A

  10. bagaimana dengan litar pendawaian elektrik bagi chiller freezer? adakah sama dengan peti sejuk domestik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *