Panduan Pendawaian Elektrik Rumah.

Kali ini saya ingin berkongsi berkaitan panduan pendawaian elektrik yang perlu diberi perhatian oleh juruelektrik dan juga pengguna. 3 panduan yang diberikan ini memainkan peranan amat penting dari segi keselamatan rumah dan boleh membawa kepada kebakaran jika tidak diberi perhatian. Aspek pendawaian elektrik ini bukan sahaja untuk penyaman udara tetapi juga untuk peralatan elektrik yang lain. Bagi juruelektrik anda patut memilik buku Panduan Prosedur Kerja Selamat Bagi Kerja – Kerja Elektrik yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga serta ebook Garis Panduan Pendawaian Elektrik Di Bangunan Kediaman.

Muaturun: buku_panduan_pendawaian_2008_latest

Penyambungan wayar menggunakan connector.

Penyambungan ini adalah tidak selamat kerana sambungan wayar boleh menjadi longgar dan panas. Ini boleh menghasilkan percikan api yang menyebabkan kebakaran.

pendawaian elektrik connector1

pendawaian elektrik connector over heating

Penyambungan wayar menggunakan wiring tape.

Penyambungan ini juga tidak selamat kerana wayar akan dipintal dan dibalut dengan wiring tape. Kaedah ini menyebabkan arus tinggi di bahagian pintalan dan wayar menjadi panas. Ini boleh menghasilkan percikan api yang menyebabkan kebakaran.

pendawaian elektrik pintalan wayar

Ketulenan wayar.

Satu lagi aspek yang sangat penting tetapi membawa kesan yang besar kepada keselamatan rumah. Wayar mestilah tulen dan disahkan oleh SIRIM serta saiz yang sesuai dengan jenis litar. Contohnya litar lampu menggunakan saiz kabel 1.5mm2 dan litar soket menggunakan saiz kabel 2.5mm2.

pendawaian elektrik contoh wayar dipasaran

Bagaimana mengenali ketulenan wayar?. Keratan rentas di bawah menunjukkan wayar tulen dan wayar tidak tulen (bercampur aluminium). Wayar yang tidak tulen (bercampur aluminium) juga boleh diuji dengan menyalakan api menggunakan pemetik api. Wayar tersebut akan terbakar menunjukkan ia telah bercampur aluminium dan amat merbahaya.

pendawaian elektrik cross section wire

pendawaian elektrik aluminium wire

kejadian kebakaran
Contoh Kejadian Kebakaran
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Panduan Pendawaian Elektrik Rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *