Siri Nota Prosedur PPU

Siri Nota Prosedur PPU ini mengandungi 8 Bab yang mengandungi prosedur – prosedur utama dalam kerja membaikpulih penyaman udara. Penerangan secara bergambar dan mudah difahami. Siri Nota Prosedur PPU ini dalam bentuk digital (ebook) setebal 37 muka surat.

  • Bab 1 : Prosedur Menguji Komponen Elektrik & Ujilari Sistem
  • Bab 2 : Prosedur Vakum
  • Bab 3 : Prosedur Mengesan Kebocoran
  • Bab 4 : Prosedur Memindahkan Bahan Pendingin
  • Bab 5 : Prosedur Menservis Unit PPU
  • Bab 6 : Prosedur Mengecas Unit PPU
  • Bab 7 : Prosedur Pump Down
  • Bab 8 : Prosedur Silfosing & Brazing

nota prosedur ppu edisi kedua
Nota Prosedur PPU Edisi Kedua
Edisi Kedua ( Kemaskini Oktober 2015 – PDF 8.75MB 50 M/S – Tambahan 2 Bab)
  • Bab 9 – Prosedur Purging
  • Bab 10 – Prosedur Flushing

Mulai Jun 2013, pembelian Siri Nota Prosedur PPU adalah secara online. Pembeli akan menerima Nota Prosedur PPU Edisi Kedua melalui emel pada harga RM10, selepas pengesahan pembayaran dibuat. Sekian harap maklum.

Pertanyaan: 019-9472321 (NAS)

bannera

Print Friendly, PDF & Email

76 thoughts on “Siri Nota Prosedur PPU

  1. salam tuan..apa sebab berlaku nya kod E6 pada aircond 1hp jenama hesstar dan bagaimana cara menyelesaikan nya…

  2. Hi salam cikgu.sy pkai air cond pnasonic inverter..1.0hp, bila on dlm masa 20 ke 30 mnit kluar blink merah dya akn mati, tp bila pakai mode cool 27c dya hidup x mati knp ya ckgu

  3. Salam. Nak tnye, bila on ac mula2 die sejuk, and kompresor running, tapi xlame lepas tu kompresor senyap and yg indoor just blow angin biasaje… die xsejuk.. knp ye .. brand york 2.5hp.. adakah sbb capacitor?

  4. Kipas outdoor tak berpusing, dah check guna test pen pada kabel ke kipas tapi tiada arus elektrik… compresor on skejap tapi akan off semula dan akan berulang beberapa kali selagi indoor on.

  5. Assalam Cikgu,

    Ac kat rumah sy (split unit) kadang2 kena gerakkan/goyangkan outdoor unit baru lh dengar compressor/kipas bergerak..klu tak digerakkan (wlupn ac dh on lebih dr 30minit) suhu tak sejuk tapi indoor masi berfungsi (kipas on).. Kdng2 juga tak perlu gerakkan, compressor on dan ac sejuk.. boleh tau punca kerosakan?

    1. Salam. Masalah kipas luar dan compressor tak jalan tu. Memang bilik tak akan sejuk. Langkah pertama cuba tukar kapasitor kipas dan kapasitor pemampat dahulu. Buat pemeriksaan dan uji nilai kapasitor tersebut. Mungkin salah satu perlu tukar atau mungkin kedua-duanya.

  6. Assalamualikum.
    Sy nk bertanya sy hidupkan aircond dalam rumah comperser tak jalan..ape masalahnya? Capisetor masalah ke? Mohon jasa baik..dari tuan.

  7. Salam cikgu

    Saya ada ac jenis panasonic 1hp.masalah utama comperssor off dalam masa 10minit dan keluar lampu timer kipas outdoor hidup masalah kedua pada bahagian coil indoor ada sebahagian tidak sejuk….hanya coil atas sejuk coil bawah tidak sejuk

    Apa kah patut saya buat..

    1. Salam tn. Perkara pertama yg tn perlu buat ialah buat chemical servis. Indoor dan outdoor perlu bawa turun utk diservis. Tn boleh rujuk catatan lepas saya utk perkara ini.

      Saya yakin 2 simpton yg tuan nyatakan di atas dapat diselesaikan.

  8. Assalamualaikum Cg.Nas…

    Nak tanya, bila sy on indoor, dlm 3-4minit, outdoor fan running, tp comp tak running…bacaan amp tinggi smpai 34amp masa 1st starting comp….knp jd mcm tu cg ?

    1. Salam tn. Compressor tak running cuba tukar kapasitor compressor dulu. Kemudian test semula cek bacaan arus dan tekanan gas.

  9. Assalam..cikgu..sy on aircond tak sampai 10 minit ada bau mcm benda terbakar..pastu aircond terus mati..apa masalah..aircond jenis york 1hp..

    1. Salam. Besar kemungkinan berkaitan pendawaian atau ada komponen yg terbakar. Tn kena buat pemeriksaan segera utk mengetahuinya.

  10. salam cikgu,knp aircond x sejuk n cmpressor luar kipas x bfungsi?lampu pd panel dlm naik berkelip warna oren..jnis york

  11. Salam ramadhan cikgu… Sy nk tanya pasal masalah air cond 1.0Hp brand singer..
    Masalahnya bila dah tekan off remote indoor tp kipas tetap hidup/berjalan.. Ape masalah cikgu?

    1. Salam tn. Jika kipas luar masih jalan, maksudnya unit telah dibuat bypass. Tn perlu off soket/suis juga selepas tekan remote.

  12. cigku sy nak tanya pahal aircond jeis panasonic 1.0 hp .on dl 20 menit kipas outdoor akan berhenti pusing ,indoor masih hidup.boleh terangkan pa problem ?

  13. assalammualaikum cikgu ..ac 1.5hp beloaw hidup dia pusing..bila on outdoor kipas dia tdak smpai 1minit kipas berhenti. tpi bloaw masi hidup.apa mslah dia ..harapa cikgu blh bantu

  14. Assalamulaikum.
    Aircon brand mitsubishi 1.0 hp.
    Bila on remote indoor berfungsi.
    Tp out kipas tk berpusing slang 5 minit baru kipas berpusing kenape ye?

    1. Salam. Kipas berpusing atau berhenti tu normal. Tetapi jika terlalu kerap ia ada masalah. Nak terangkan cara troubleshoot maklumat tak lengkap.

  15. Assalamualaikum
    Mahu tanya bila on aircon kipas tk compressor tk berpusing/selang beberapa minit baru berpusing sbb apa ya?
    Jenis mitsubishi 1.0 hp.

  16. Salam..saya berminat nak dapatkan nota ppu ni..harap dapat tau cara nak.beli..ni no wasao saya utk tuan bg tau cara nak beli…0182056545 khairul

  17. salam tuan
    aircond hitachi say hanya berfungsi 5 minit saja selepas on remote.Kemudian compressor stop dan memyebabkan angin tak sejuk..apa masalah say ni tuan…boleh bantu

  18. terima kasih sangat2 cikgu atas bantuan cara mencabut 2 unit aircond rumah dr saifur kepala batas penang..jimat duit saya 100…semoga cikgu dipermudahkan segalanya..

  19. Assalam cikgu, aircond jenis mitsubishi 1.0hp, aritu dh tukar capasitor tp x smpi sebulan rosak lg, capasitor asal 17uf..
    Suami sy tukar 30uf, adakah bermasalah jika kita tukar yg lebih besar uf nya

        1. Ini kapasitor untuk apa? Kalau untuk motor bermaksud motor tu dah rosak, kalau untuk compressor bermaksud compressor dah rosak kesan nilai tinggi sebelum ini.

  20. Slm cikgu,nak tnya,knp ac outdoor sya xdpt on,.ada bunyi seakan2 nk on comp tp x juga,kapasitor dah tukar utk comp,tp yg kipas kapasitor blm lg,.ada kah kapasitor kipas mslhnya??

  21. Salam. Cikgu nas disini sya ingin bertanya sya mengunakan air cond york 1.5hp kenapa kadang2 sya set suhu dlm 24 x dan sampai 24 lampu indoor padam kompresser outdoor pon berhenti selepas 5 ke 10 minit baru lampu indoor menyala dan kompresser jln semula…sensor suhu sya dh tukar masih jadi juga..(lampu x beekelip) harap cikgu dapat membabtu sya terima kasih..

    1. Salam. Antara sebab compressor ON dan OFF ialah compressor panas. Sebab panas ialah terlebih gas atau gas kurang. Compressor panas juga boleh berlaku apabila putaran kipas outdoor slow/condensor kotor yang mana ini menghalang pembebasan haba.. Semua perkara ini perlu diperiksa dan juga komponen lain di outdoor yang berkait dengan compressor.

  22. salam cikgu…aircond brand Panasonic…bila on jer sekejap…pas tu dia off balik…kenapa yer..??

    1. kipas outdoor tak berpusing…
      selepas di onkan…
      pd indoor lampu berkelip2…
      terus ekon off..
      so apa problem tu..??

    2. Salam. Saya perlu tau samaada model inverter atau non inverter. Jika inverter cek error code terlebih dahulu. Jika non inverter cek pada outdoor kapasitor kipas, kapasitor pemampat, pendawaian dan pemampat.

  23. Cikgu…sy gunakan air cond singer tiba-tiba dia kluar F2…dn yg kat luar tidak berfungsi…ape masalahnya?.

    1. Saya tidak pasti code error tersebut. Biasa jika outdoor tak berfungsi masalah pada pressure sensor atau gas kurang.

  24. air cond hanya berfungsi 30 minit selepas itu kipas diluar tidak berpusing dan keluar lampu warna oren berkelip..

  25. Kipas luar Aircond tak pusing Aircond tak Sejuk APA masalahnya….jenis Mitsubishi slim.sblm ni Sejuk Tp DLM setengah jam baru compressor berfungsi

    1. Kipas luar tak pusing menyebabkan aircond tak sejuk. Periksa kapasitor motor kipas dan tekanan gas.

  26. Salam cikgu..
    Kapasitor kipas dah tukar..tapi tidak jalan juga kipas..adakah motor kipas sudah rosak..harap cikgu dpt bantu..

  27. Terima kasih cikgunas.net. Bahan di dalam blog ini sangat berguna kepada saya. Saya ada interview untuk menjadi service engineer air cond pada jumaat ini. Bahan di dalam blog ini sangat membantu! insyaAllah, jika saya lulus interview kelak, saya akan beli bahan rujukan di dalam ini untuk menambah pengetahuan saya. terima kasih cikgu. Hanya Allah bisa membalas jasa cikgu.

  28. salam cikgu.

    saya berminat dgn nota2 berkenaan penyelengaraan air cond ini. bagaimana untuk saya mendapatkannya. terima kasih

Leave a Reply to Fendy Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *